Les conferències i altres projectes

1 February, 2011

Bon dia!

El passat divendres es realitzà la primera de les cinc conferències programades dins del cicle Resultats i noves perspectives de treball en el Castell de Castalla (1985-2010). En concret, va tindre lloc la xarrada de José Luis Menéndez Fueyo -primera del bloc anomenat Actuacions consolidades-; titulada Arquitecturas del poder feudal en la provincia de Alicante. La Domus Maior del Castell de Castalla.

Inici de la conferència (Casa de Cultura. 28 de gener de 2010).

De forma amena i senzilla, José ens va explicar el paper que va jugar el nostre castell, i una de les seues parts més destacades, el Palau, des de la conquesta cristiana fins la segona meitat del segle XIV. Igualment, vam poder conèixer algunes de les característiques d’aquest destacat edifici –tipològicament anomenat domus maior -; que va funcionar com residència dels senyors feudals de Castalla, els Vilanova, però també com element defensiu del territori. Este tipus de construcció, pròpia de la Corona de Aragó, equivaldria a les torres d’homenatge presents en els castells de la Corona de Castella.

Esta setmana -divendres 4 de febrer, també a la Casa de Cultura i a partir de les 20:00 hores-, serà el torn de José Ramón Ortega Pérez amb la conferència La intervenció arqueològica a l’interior del recinte fortificat del Castell de Castalla. José Ramón, Oscu per als amics, és arqueòleg i gerent de l’empresa ARPA PATRIMONIO S.L., un dels referents patrimonials privats de la província d’Alacant. Llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitat en Geografia i Història, ha participat i dirigit nombroses actuacions arqueològiques que abasten quasi tots els períodes històrics coneguts. La Basílica de Santa María (1997), El Castell de Castalla (1998-1999) o el Castell d’Eivissa (2010), són alguns exemples destacats. En l’actualitat també participa en el projecte, impulsat pel Servei Municipal de Patrimoni Cultural, de recuperació social dels béns culturals situats en el turó del Castell de Castalla, juntament amb Juan Antonio Mira Rico, Màrius Bevià i Garcia i José Luis Menéndez Fueyo.

Ha publicat nombrosos articles amb especial interès pels de temàtica medieval –cas del El cementério mudejar del Raval (Crevillent-Alicante)i les centrats en les noves tecnologies –com El Registro Arqueológico: sistematización y ordenación de los datos para su aplicación en los Museos. ARPAX Programa de registro y catalogación de material arqueológico. A més, és un dels editors del llibre del Castell de Castalla (2010).

A més de les conferències, en els pròxims dies continuarà el seguiment arqueològic dins de les obres de repavimentació, renovació de la xarxa de clavegueram i instal·lació del gas ciutat a la plaça de la Font Vella, plaça Major, carrer Major, carrer Camí de Cabanyes, plaça de l’Església i carrer Portal d’Onil. En aquest cas, serà el torn de la plaça de la Font Vella i de la plaça Major.

Ens veem el pròxim divendres!

Sobre l'autor ()

Els comentaris estan tancats.

Agenda

Patrimonio Cultural de Castalla
Dades de contacte 96 656 08 10 info@castalla.org
Xarxes socials