Variat

22 March, 2011

Com es va comentar en l’últim post, el passat divendres 18 va tindre lloc la primera part del Projecte de disseny del Museu Històric de Castalla en el col·legi Maria Asunta. Aquesta va consistir en una xarrada a les i els alumnes de 4t d’ESO (làm. 1), en la que es van tractar diverses qüestions com els distints tipus de museus que hi ha, què és i que no és un museu, i quins son els distints tipus de mòduls que poden utilitzar-se en el museu per a que la gent puga entendre els seus continguts.

Els museògrafs de Castalla.

L’experiència va ser molt positiva i cal destacar la participació activa dels estudiants -s’agraïx no parlar-li única i exclusivament a la paret! Espere que aquest bon rotllo continue el pròxim dimarts 5 d’abril, data en la que els museògrafs castelluts visitaran la casa de la família Rico –popularment coneguda com la casa de Paco Rico-, per a poder dissenyar el seu model de museu.

D’altra banda, hui hem rebut la visita de Guillem Pérez Jordà i Yolanda Carrión Marco (làm. 2), tècnics del Grup de Bioarqueologia del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València. Ells, juntament amb Juan Vicente Morales, seran els encarregats de realitzar l’anàlisi i estudi de les mostres procedents de les bigues de fusta situades en el Palau, així com dels carbons i restes de fauna recuperats durant les excavacions arqueològiques en el Pati d’Armes (1998-1999).

Presa de mostres de les bigues de fusta del Palau.

Les mostres seleccionades abasten una adscripció cronològica des del segle XI fins el segle XV; i cultural (andalusina i cristiana). És a dir, pràcticament tota la seqüència d’ocupació del castell.

Les anàlisi i estudi –encara escassos en els castells de la nostra província a excepció d’exemples com Ambra, a Pego-, són de gran interès ja que permetran determinar el gènere i espècie de les restes de fusta i dels carbons. D’aquesta forma podrà reconstruir-se la vegetació que envoltava al castell en cada una de les fases d’ocupació. En quant a la fauna es determinaran les restes (gènere, espècie, sexe, edat, etc.), i es realitzarà una primera aproximació de les pautes alimentàries càrniques de les comunitats –andalusina i cristiana- que van viure en el castell. En definitiva, ens permetrà millorar el coneixement actual de la fortificació.

Aquest interessant projecte científic -impulsat per la Regidoria de Patrimoni i el Servei Municipal de Patrimoni Cultural-, conta amb l’autorització de la Direcció General de Patrimoni Cultural i està dirigit per J.A. Mira Rico i J.R. Ortega Pérez -arqueòlegs que treballen en la recuperació social del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla.

Per últim, per a tota la gent interessada a participar en un dels projectes arqueològics punters de la província d’Alacant punxeu ací. Aquest, dirigit per l’estimat amic José Luis Menéndez Fueyo, és un excel·lent exemple del que, amb treball i suport polític, pot arribar a convertir-se el Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla.

Sobre l'autor ()

Els comentaris estan tancats.

Agenda

Patrimonio Cultural de Castalla
Dades de contacte 96 656 08 10 info@castalla.org
Xarxes socials